Çocuklarda İletişim Bozuklukları
Sosyal dili kullanmakta zorluk çeken çocuğun, iletişim becerilerini geliştirememe durumu çocukta iletişim bozukluğu olarak adlandırılır.
DEĞERLENDİRME İÇİN RANDEVUNUZU ALDINIZ MI?
Geciken konuşma
Çocuğunuzun yaşıtlarının gerisinde olması ve kendini ifade edemiyor olmasıdır. Bu durumda ebeveynin çocuğuyla nasıl iletişim sağladığı önemlidir. Erken fark edilen bir durum ise önüne geçmek daha kolaydır. Ebeveyn, iletişimi güçlendirecek etkinlikler (kitap okuma- oyun oynama) yapmalı, çocuğuyla olan iletişimindeki özeni sağlayabilmelidir.
Artikülasyon bozukluğu
Harflerin dile gelmemesi, çocuğun belirli sesleri doğru şekilde üretememesi sonucudur. Tedavi süresince önce sesini kullanmayı sonrasında harflere, kelimelere ve cümlelere geçilmesi uygun görülür.
Kekemelik
Çoğu zaman bir kişinin yaşam kalitesini etkileyen, iletişim kurmasını zorlaştıran bir çeşit konuşma bozukluğudur. Erken yaşlarda ortaya çıkan kekemeliğin en belirgin nedeni hızlı düşünmek ve konuşma hızının düşünme hızından daha az olmasıyla ilgilidir. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kekemelik daha çok şiddetli travma, aşırı kaygı ve stres, korkular ya da beyinde oluşan hasar ile ortaya çıkar. Bu durumlarda kişi mutlaka durumun üzerine gitmeli ve tedavi olmalıdır.