Erken Müdahele Yöntemleri

Erken Müdahale Nedir, Nasıl ve Kimler Tarafından Uygulanır?

Erken müdahale; bireyin yaşıtlarından beklenen gelişim düzeyinden daha farklı bir gelişim göstererek risk grubunda olan, 0-3 yaşlarındaki çocuklara ve ailelerine yönelik geliştirilen, çocukların gelişimlerini yaşıtlarının gelişim düzeyine çıkarmak için birçok disiplinin, multidisipiner bir yaklaşım içinde katkı sağladığı programları ifade etmektedir.

 

DEĞERLENDİRME İÇİN RANDEVUNUZU ALDINIZ MI?

Erken Müdahale Kimler Tarafından, Kimlere Uygulanmalıdır?

0-3 yaşta farklı gelişim göstermesi ön görülen çocuklara, standart testler üzerinden; iletişim, dil, bilişsel, sosyal, duygusal, hareket ve motor gelişimlerinin belirlenmesi, içinde bulunulan yaşa göre gelişim profilinin nasıl seyrettiğinin saptanması, ailelere, gerek çocuk üzerinden gerekse de anne-baba rolleri üzerinden ihtiyaç duyulan eğitsel, davranışsal ve psikolojik desteğin, Özel Eğitim Öğretmeni, Çocuk Gelişim Uzmanı, Psikolog, Fizyoterapist, Konuşma Terapisti gibi mesleklerin multidisipliner yaklaşımla oluşturduğu programlarla sağlanması gerekmektedir.

Erken müdahale uygulamaları, çocuğun sadece gelişim alanlarını değerlendirilmemeli, farklı disiplinlerdeki uzmanların ve bu alanların birbirleriyle olan ilişkisini ortaya koyacak şekilde yürütülmelidir.

Erken Müdahale Nasıl Uygulanır, Yöntemleri Nelerdir?

Erken Müdahale Uygulamaları farklı yöntemlerle yapılabilir bu yöntemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Anne-Çocuk Oyun Eğitimi;

Bebek, çocuk ve ailelerin aldıkları eğitsel desteğin ev ortamında da desteklenebilmesi adına düzenlenen bir eğitim türüdür. Oyun nasıl oynanmalıdır, nelere dikkat edilmelidir, oyunlarda hedefler nasıl belirlenir, oyuncaklar seçilirken nelere dikkat edilmelidir, oyuncakların kullanımı nasıl olmalıdır gibi başlıklar üzerinden gerçekleştirilebilir.
Özel eğitimci, çocuk gelişim uzmanı, psikolog ve fizyoterapistler tarafından verilebilir.

  • Ev ortamı düzenleme programları;

Bebeğin günlük yaşam aktivitelerini ev ortamında düzenleme; Bebek ve çocuklar için hazırlanan eğitim programlarının uygulanma aşamasında daha bütünsel bir yaklaşımla uygulanabilmesi için yapılan uygulamalardır. Desteklenme ihtiyacı olan bebeklerde/çocuklarda çok tekrar ve pratik yapmak kritik önem taşır.
Çocuğun doğal ortamında; evde düzenleme yapmak bebeğe/çocuğa tüm gün boyunca doğru uyaranların verilmesini sağlar. Aile bu uygulamalarda eğitsel sürece çok daha kolay dâhil olarak, edinilen bilgi ve davranışın genellemesi aşamasında katkı sağlamış olur.
Bu uygulamalar Özel Eğitimci, çocuk gelişim uzmanı ve fizyoterapistler üzerinden yönlendirilerek geliştirilebilir.

  • Uzun Süreli Takip;

Bebeklerin ve ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenen özel eğitim, fizyoterapi ve psikoloji anlamında verilen hizmetin yeni hedefler koyularak uzun bir zaman diliminde devam etmesi durumudur. Bebekler ve aileler bu süreçte gelişimsel olarak nereden başladıkları, hangi destekleri aldıkları ve bu alınan destek sonucunda hangi noktada olduklarını görebilmek adına etkili bir hizmet türüdür.
Özel eğitimci, Fizyoterapist, Çocuk gelişim uzmanı tarafından verilebilir.

Diğer Eğitim ve Çalışma Alanlarımız