P.H. Mezuniyet Raporu

“ABA Terapi’nin içeriğini çok güçlü buluyorum”

İki buçuk yaşındaki oğlu dört aydır ABA Terapi alan P. Hanım ile tanı sürecini, ABA Terapi’ye başlamadan önce aklında olan soru işaretlerini ve bu dört ay içerisinde yaşadığı gelişmeleri konuştuk.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

29 yaşındayım. İki çocuğum var . Oğlum iki buçuk, kızım bir yaşında. 4-6 yaş grubu bir eğitim yuvasında görev yapıyorum.

Oğlunuzu biraz tanıyabilir miyiz?

İki buçuk yaşında çok sevimli bir çocuktur. Mutlu olmayı, oynamayı çok sever ama maalesef oynamayı tam bilemediğinden ve hırçınlıklarından dolayı buraya geldik.

İlk farklı olarak ne dikkatinizi çekmişti?

18 aylığına kadar çok güzel ilerliyordu. O zamana kadar 20 kelimesi bile vardı. 18 aydan sonra kız kardeşinin doğması ve ailevi sorunlarımız olmasıyla bir anda çok geriledi. Kelimeler kesildi, aşırı hırçınlıklar, öfke nöbetleri, kendini duvarlara vurmalar, etrafa zarar vermeler, gece uyumamalar başladı. Bana aşırı düşkünlüğü oldu. Bensiz hiçbir şey yapmaz hale geldi. Bunlar bizi korkuttu, ne yapacağımızı bilemedik ve durumun daha kötüye gittiğini fark ettik. En son iki yaşına geldiğinde biriyle görüşmemiz gerektiğini düşündük ve psikolog ile görüştük.

Nasıl bir yönlendirme yapıldı?

Tanı konulmadı. Psikolog ile görüşmemizin yeterli olmadığını düşünüyorum. Çocuğumu görmedi, benimle konuştu ve benden videolar istedi. Videoların içerikleri toprağa dokunabiliyor mu gibi şeylerdi. Oğulum o zaman aşırı hırçın olduğu için hiçbir şey yapmıyordu zaten, istenilenleri de yapmadı. Psikolog duyu bütünlemeye yönlendirdi. Duyu bütünlemeye başladık, iki ayımız orada geçti. Haftada iki seans alarak başladık, ama hiçbir ilerleme olmaması bizi tedirgin etti. Yanlış bir yolda olduğumuzu düşündük ve başka arayışlara geçtik.

Özel eğitime başlamanız nasıl oldu?

Bir arkadaşımın arkadaşı vesile oldu. Verimli Danışmanlık adını söylediler, “en azından görüşün, bir değerlendirme yaptırın” dediler. Buraya eylül ayında geldik, görüştük, oğlumun değerlendirmek istediler ama dediğim gibi oğlum hiçbir şey yapmıyordu. Masaya bile oturmadı. Bize ABA Terapi alması gerektiğini söylediler.

Daha önce ABA Terapi’yi duymuş muydunuz?

Hayır, hiç duymamıştım. Konu hakkında hiçbir bilgi sahibi değildim.

Ama başlamaya karar verdiniz…
Çaresiz bir anne düşünün, kim ne doğru dese kabullenmek zorundaydım. Başta şüphelerim vardı, oğlum için doğru olanın hangisi olduğunu bilmiyordum. “Acaba burada da vakit kaybedecek miyim” diye korktum çünkü çocuğumun yaşı ilerliyordu.

Ne kadar oldu ABA Terapi’ye başlayalı?

Dördüncü ayımız dolmak üzere.

Ayda kaç seans ABA Terapi alıyorsunuz?

Ayda 20 seans alıyoruz.

Bu dört ayda gelişmeler oldu mu, gözlemleriniz ne yönde?

İlk ayımızda oğlum sadece ağladı. Ben artık yılma noktasındayım ama çocuğumun göz teması çoğalmıştı bunu fark ettik. Bu bize doğru yolda olduğumuzu ispatladı ve devam etmeye karar verdik. Şu an biz oğlumla oturup oyun oynayabiliyoruz. Göz teması yüzde doksan çoğaldı. Eskiden hiç temas kuramıyorduk şu an ne desek bakıyor, bir derdini anlatamıyor ama bir şeyler için çabalıyor. İşaret edebiliyor, önceden bunların hiçbiri yoktu. Önceden hep yanımdaydı artık benden ayrıldı. Üç-dört saat, hatta akşama kadar başkasıyla gezebiliyor, oynayabiliyor, beni aramıyor. Bu benim hayatımı da kısıtlıyordu.

Çocuğunuzun hayatında değişenlerle birlikte sizin hayatınızda neler değişti?

Bir yaşında kızım var. İlk doğduğu zaman kızımla hiç ilgilenemedim. Çünkü oğlumun en kötü dönemleriydi. Buraya başladıktan sonra kızımla ilgilenebilmeye başladım. Onun da bana ihtiyacı var ama oğlumdan fırsat bulup ona geçemiyordum. Şimdi ikisiyle de ilgilenebiliyorum. Bu benim için çok büyük bir şey.

“ABA Terapi’yi önceden hiç duymadım” demiştiniz. Şimdi neler biliyorsunuz ABA Terapi hakkında? Beklentilerinizi karşıladığını söyleyebilir misiniz?

Oğlum şu an benim beklentimin üstünde, bunu söyleyebilirim. İlk anlatıldığında ben bu noktaya geleceğini hiç düşünmemiştim. Videolar falan izledik ama insan kendisi için onu pek canlandıramıyor. Başka çocukların iyi olduklarını izleyince içimde bir umut oldu ama bu kadarını düşünmemiştim. Şu an geldiği nokta bizi çok mutlu ediyor.

Uygulamalı aile eğitimleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Çocuğunuzla ilişkinize nasıl katkıları oldu?

İki aydır kısa kısa ben de derslere giriyorum. Bana yine tepkime yapıyor. Öğretmeniyle çok güzel ders yapıyor, ders boyunca masada oturuyor ama ben gelince şımarıklıklar oluyor. Öğretmeniyle yakaladığı şeyi biz yakalayamıyoruz ama yine de yapıyoruz. Bundan da memnunuz.

Yapılan aile testlerinin size nasıl bir etkisi oluyor?

İnsan her şeyin farkında olmuyor en başta. Evet, bir şeylerin kötü gittiğinin farkındaydım ama bu kadar olduğunu bilmiyordum. Göz temasının kesildiğini mesela ben fark etmemiştim. Hırçınlıklarından dolayı olduğunu düşünüyordum. Bunun bir otizm belirtisi olduğunu aslında biliyorum ama kendi oğluma konduramadığım için herhalde ben düşünemedim hiç. Bunların farkındalığını sağladı. Neler yapıp neler yapamadığını öğrenmemizi sağladı. Mesela merdivenleri tek tek çıkabildiğini bilmiyordum, farkında değildim. Vücudunu yıkayabilmesi, tanıması, kalem tutabilmesi, bunların hepsinin testler sayesinde farkına vardık. Bizde farkındalık oluşturdu, bu çok güzel bir şey.

Çocuğunuz terapideyken size de aile eğitimleri veriliyor. O sürede neler yapıyorsunuz? Onların içeriklerinden biraz bahsedebilir misiniz?

Müjgan Hanım bize bilgilendirici videolar izletiyor, anlatıyor videodaki şeyleri. Bunların hepsi belirli noktalarda bir merdiven basamağı gibi farkındalık sağlıyor. Otizmi ne kadar duysak da içinde olmadığımız için bu kadarını bilmiyorduk. Alınması gereken önlemleri bilmiyorduk. Videolarda ve eğitimlerde bize her şeyin neden ve nasıl olduğu anlatılıyor. Bu da farkındalığımızı artırıyor, hepsi birer zincirin halkaları gibi.

Oyun programıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Oğlunuzun oyun becerilerinde gelişme oldu mu?

GEDEP diye bir uygulama var. Müjgan Hanım bize oradan ödevler veriyor. 15 günde bir ödevimiz değişiyor. Orada söylenen şeyleri oğlumla her gün belirli saatlerde evde çalışıyoruz. Bunlar çok faydalı oluyor, çocuğun gün içindeki oyunlarına bile katkı sağlıyor. Oğlum masada oturmayı bilmeyen bir çocuktu. İki dakika otursa bile şaşırırdık çünkü sürekli hareketliydi. Orda oturabilmesi, beni bekleyebilmesi, beraber oyun oynayabilmemiz, sırayı bilebilmesi bunlar bizim için çok güzel şeyler.

Verim Danışmanlık’ın uyguladığı tedavi protokolü sistematiğinin güçlü bulduğunuz noktaları neler?

En çok ABA Terapi’nin içeriğini güçlü buluyorum. Burada aldığı eğitim mükemmel bence. Gerçekten son derece memnunum, herkesin ihtiyacı olmayabiliyor ama farkındalık sağlamak için birçok kişiye de tavsiyede bulundum.