M.A. Mezuniyet Raporu

“ABA Terapi bize çok şey kazandırdı”

Oğlu ayda 20 seans ABA Terapi eğitimi alan M. Hanım, “ABA Terapi’de olumsuzlukları gidererek gelişim sağlayabilmek için her alanda çocuğun takibi yapılıyor” diyor ve sürecin çok verimli geçtiğini söylüyor.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

32 yaşındayım. Bir oğlum var. Önceden çalışıyordum ama şu an evdeyim.

Çocuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Dört buçuk yaşında bir oğlum var. Atipik otizm tanılı, biraz hareketli, bir küçük adam!

Oğlunuzun gelişiminde farklı olarak dikkatinizi çekmişti?

Hamileliğimden kaynaklı bir gelişim geriliği takibimiz vardı. Daha sonra normal doğum beklerken sezaryen oldu. Sağlığında bir problem yoktu. 2.850 kg doğdu. Bir buçuk yaşında birkaç kelimesi vardı sonra kelimeleri yok oldu ve seslendiğimizde bakmamaya başladı. Onun için psikolog ile görüştük. Psikolog, sadece konuşmasında problem var diye bizi konuşma terapistine yönlendirdi. Daha sonra sürece girince otizm olduğunu öğrendik.

Özel eğitime ne zaman başladı?

Bir buçuk senedir özel eğitim alıyor.

Peki ne kadar süredir ABA Terapi alıyor?

Üç ay bitti.

ABA Terapi’yi nereden duydunuz?

Konuşmuyordu, sadece bir iki ses çıkartıyordu. Özel eğitimin yanında konuşma terapistine de gidiyorduk. Üç ay kadar konuşma terapisine gitti ama ses çıktısı alamadık. “Duyu terapiye gönderin” dediler. Arayış içine girdiğimizde Verimli Danışmanlık’ı bulduk, hocalarımız tavsiye ettiler. ABA Terapi’yi diğer psikologlardan duymuştum, çok iyi geleceğini söylemişlerdi. Bir yer arıyordum ama Kocaeli’nde bulamamıştım, hatta kendim eğitimlerine katılmaya karar vermiştim. Verimli Danışmanlık’ı bulunca, Müjgan Hanım’la tanışınca hemen başladık.

Oğlunuz ayda kaç seans ABA Terapi alıyor?

20 seans.

Bu üç aylık süre zarfında çocuğunuzda gelişmeler oldu mu? ABA Terapi’nin nasıl bir etkisini gördünüz?

ABA’yla birlikte başka yerlere de götürüyoruz, ses üzerinde çok yoğun duruyor öğretmenleri de. Üç aydır “a” harfini çıkartmaya çalışıyoruz ve en sonunda çıktısını aldık. El becerileri, ince motor becerileri çok zayıftı. Yavaş yavaş onlar gelişmeye başladı. Kendi kendine bir şeyleri yapabildiğini görünce, kendine güveni geldi. Güveni geldikçe de daha rahat öğrenmeye başladı. Bizim için gayet verimli geçiyor.

ABA Terapi hayatınıza neler kattı, tavsiye eder misiniz?

Tabii ki ederiz. Gelişim ve ilerleme kaydetme noktasında bize çok şeyler kazandırdı. Oğlum kendini ifade edemediği için hafif de olsa bir saldırganlığı vardı. Şimdi kendini her şekilde doğru ifade edebildiği için saldırganlıkları bayağı azaldı. Kendisini konuşmasıyla da ifade edebilirse, bize her şeyi anlatabileceği için normale daha çok yaklaşmış olacağız.

Peki çocuğunuzdaki bu değişimler sizin hayatınıza nasıl yansıdı? ABA’dan sonra sizin hayatınızda neler değişti?

Dışarı çıkabilmeye başladık. Bazı şeylere çok fazla takıntılı olduğu için dışarı çıkmak sıkıntı yaratabiliyordu. Örneğin bir alışveriş merkezine gittiğimizde eğer bir şeyin olmasına taktıysa ve onun olmasını istiyorsa (Bu illa bir şey alma babında değil), bir şey gördüyse onun başından saatlerce ayıramazdık. Şimdi “Bak bu şu işe yarıyor” deyince geçip gidiyor onun önünden. Bir daha gördüğünde ya da başka bir yerde gördüğünde de “sen bana bunu anlatmıştın”ı ifade edebiliyor.

Aile eğitimlerinin size nasıl katkısı var?

Ben de çocuğuma nasıl yaklaşacağımı, onun nasıl düşündüğünü öğreniyorum burada. Daha önceden kendi bakış açımla düşünüyordum. Ama o şekilde değilmiş. Ona nasıl hitap etmem gerektiğini öğreniyorum. Bu şekilde de aramızda daha doğru bir diyalog oluyor.

Yapılan aile testlerini bize biraz anlatabilir misiniz? Onların size nasıl katkısı oluyor?

Çocuğumun durumuyla ilgili ne kadar etkilendiğimi ya da etkilenmediğimi bilmiyordum. Bu testlerin sonuçlarına göre ne kadar etkilendiğimi ya da etkilenmediğimi görebiliyorum. Etkilendiğim durumlarla ilgili bana yardımcı oluyorlar. Neyi, nasıl atlatmam gerektiğini konusunda destek oluyorlar. Oğlumla ilgili yaşadığım her zorluğu nasıl çözebileceğimi kolaylıkla danışabiliyorum ve kolaylıkla çözüm yolu bulabiliyoruz.

Aile eğitimlerine geri dönersek içeriklerinden biraz bahsedebilir misiniz?

Otizm nedir, çocuklarımız nasıl gelişim gösteriyorlar, onlara nasıl yaklaşmamız gerekiyor, davranış eğitimi nedir, konuşmasına nasıl destek olabiliriz, ona hangi konularda nasıl yardımcı olabiliriz, bunların hepsini öğreniyoruz. Biz de tekrar eğitime giriyoruz. Çocuğumuza nasıl davranacağımızı, nasıl verimli geri dönüşler alabileceğimizi öğreniyoruz.

Oyun programlarının nasıl katkısı oldu? Oyun becerilerinde bir gelişme oldu mu?

Çok fazla oldu. Hiç oyuncakla oynayan bir çocuk değildi. Biz heveslenip oyuncakçıya girsek de hiç umursamayıp direkt kapının önüne çıkan bir çocuktu. Oyuncakla hiç ilgisi yoktu. Şimdi örneğin bir programımızda arabayla oynama var. Yokuş çıkıyoruz, iniyoruz gibi… Şu an arabalarla oynuyor, trafik ışıkları dikkatini çekiyor. Yavaş yavaş kendi kendine oyun kurmaya da başladı. Bizim için çok büyük katkıları var. Artık oynamak istediği şeyi de seçebiliyor, bizimle oynamak istediğini de ifade edebiliyor. Bizim için çok yararları var.

Verim Danışmanlık’ın uyguladığı tedavi protokolü sistematiğinin güçlü bulduğunuz noktaları neler?

Her alanı! Aileyi bir bütün olarak alıyor. Sadece çocukla değil, anneyle, gerekirse babayla da temasta kalıp her alanda çevresindeki olumsuzlukları gidererek her alanda çocuğun gelişimini sağlayabilmek için çocuğun takibi yapılıyor. Bu tam istediğimiz bir eğitim. Çocuğun hiçbir eksiği kalmıyor. Ne dışarıdaki takipleri ne eğitimdeki takipleri konusunda çocuğun hiçbir eksiği kalmıyor. Herkese tavsiye ederim.